Ilmailukerholaisten WillinLännenSikajuhlat

PUDASJÄRVEN ILMAILUKESKUKSESSA LAUANTAINA 20.8.2022
(Sään mukaan ja koronatilanteen salliessa. Muutokset mahdollisia. )

Alustava päiväohjelma lauantaille (säävaraus):
● 9:30 kakkukioski aukeaa Briefingissä 🥧☕
● 10.00 🛩 Briefing
● 9:30 alkaen hieronta-aikoja. Ajanvaraus paikanpäällä – oma pyyhe tai muu alusta mukaan.
● 11.00 ilmailuaktiviteetit alkaa, mahdollisuus tutustua lentämiseen/OIK + PUIK:
purje- ja moottorilentoa, lennokki simulaattori, lennokkeja… Ehkä jopa 🚁!
● Rompetori hallissa (ei myyntipaikka maksua)
● 11:00-13:00 Soppakuppila Briefingissä. 🥣
● n. 13→ lättyjä, kahvia, mehua, leivonnaisia Ingallsin kioskista 🥞☕
● n.15:30-16:30 🎵Lämmitellään Saluunassa bilebändin tahtiin!!! Omat juomat mukaan!
● 17:00 ”Mulkeroita ilmassa” / WillinLännenSikaPulia.🛩
● 18:00 Perinteinen yhteinen illanvietto, Burgeriateria Kujalan Burgerirekasta 30e. Omat juomat.

Huomioithan muut – osallistu vain terveenä!


Oulun Ilmailukerho Ry:n kevätkokous 2021

Maanantaina 15.3.2021 klo 18:00. PoPLilla isossa kokoustilassa, osoite sammonkatu 6.

Mahdollista osallistua myös skypella, ilmoittaudu puheenjohtaja@oulunilmailukerho.fi saat vastauksena linkin, jolla osallistua kokoukseen. Ilmoittaudu myös jos tulet paikanpäälle. Ilmoittautumiset 14.3.2021 mennessä.

Johtokunnan puolesta
– Ville Runtti

Uusia määräyksia lennokkitoimintaan vuoden 2021 alusta

Webinaari 30.12. uusista lennokkimääräyksistä
Ilmailuliitto pitää 30.12. klo 17-18 verkossa esityksen uusista lennokkimääräyksistä sekä niiden soveltamisesta harrastustoiminnassa. Webinaari toteutetaan Teams-kokouksena, se on avoin kaikille ja toimii yleisillä selaimilla. Linkki julkaistaan Ilmailuliiton sivuilla (tiedote) ensi viikon alussa 28.-29.12.  ja se lähetetään myös lennokkimääräys-projektin yhteyshenkilöille. Webinaarissa Lennokkitoimikunnan jäsenet kertovat yleisesti määräyksistä, niiden soveltamisesta, Ilmailuliiton toiminnasta sekä vastaavat harrastajien kysymyksiin. Tilaisuuteen voi lähettää etukäteen kysymyksiä osoitteeseen lennokkimaarays@ilmailuliitto.fi sekä tilaisuuden aikana myös Chatissa voi esittää kysymyksiä/kommentteja. 

OIK Turvallisuusbriefing 2020

Moikka,

OIK turvallisuusbriefing 2020 katsottavissa youtubesta:
https://youtu.be/ZHv7-oqzSkg

Powerpoint esitys linkkeineen löytyy täältä:
https://drive.google.com/file/d/1nXeBOxE_3DJvEZRIL7MOCiWpNwbVIpNf/view?usp=sharing

Aiheina- Viimeaikainen kokemus- Konekohtaisia ohjeita- Maastolaskut ja maastolaskut paikallislennoilla- Maksut ja maksaminen.

Jos et aio lentää, mutta OIK:n EFPU leirialueelta löytyy mökki tai vaunu, voit hypätä suoraan youtube viedolla suoraan kohtaan maksut ja maksaminen 20 minuutin kohdalta. Pääset siihen myös tällä linkillä:https://youtu.be/ZHv7-oqzSkg?t=1194

Terveisin,
Ville

Kerhotiedote 4/2020

16.4.2020

Päivitetty 4.5: Koulutusluvanmuaksia koululentoja, kuten perukussi, tutustumis- ja esittelykursseja saa taas lentää.

Moikka,
Johtokunta kokoontui 14.4.2020 etäkokouksessa ja tarkennimme toimintaohjeita COVID-19 aikana.

OIK:ssa Lentokausi alkaa 18.4.2020 ja Oulun seudulla on ennustettu Koronatartuntojen huipun olevan kesäkuun lopulla – heinäkuun alussa. Tämä vaikeuttaa 2 paikkasella toimimista, kun korona tarttuu myös täysin oireettomalta henkilöltä. Koulutusluvan mukaisia lentoja ei lennetä toistaiseksi (opiston tiedotus 25.3.2020) (koskee esttely- tutustumis ja peruskurssit). Itse henkilökohtaisesti en halua lentää ollenkaan purjekoneella ”kaksi päällä” kaudella 2020, koska en halua tartuttaa koronaa muihin kerholaisiin.

Pohdimme johtokunnassa ja mietimme voidaanko me sitten järjestää hinauksia ja voimmeko lentää kerhon yksipaikkaisilla koneilla ja kaksipaikkaisella yksin vai perutaanko lentäminen kokonaan. Pohdimme myös voidaanko EFPU leirialueella toimia.

Teimme päätöksen että OIK toistaiseksi järjestää hinauksia ja kerhon purjekoneilla voi toistaiseksi lentää yksin.

OIK:n leirialueetta EFPU:lla voidaan käyttää, mailissa tarkat ohjeet että miten tulee toimia (ohjeisiin voi tulla muutoksia).

Tässä ohjeistukset toimintaan, jotka on kirjoitettu Jaostoittain.Ohjeet alkaa

TOIMINTAOHJEET HINAUSLENTOTOIMINTAAN
Hinauslentotoiminta on tietyin varauksin mahdollista, jos purjelentotoiminta päätetään aloittaa. On kuitenkin varauduttava, että hinauslentopalvelu ei tule olemaan aivan yhtä kattavaa, kuin normaalisti, sillä kaikki hinauslentäjät ei syystä tai toisesta pääse toistaiseksi toimintaan osallistumaan.

SDA:lla ei toistaiseksi lennetä kertauskoululentoja. Hinausoperointi pyritään briiffaamaan etänä tavallista tarkemmin. Hinauslentäjiltä toivotaan huolellista harkintaa lentotoimintaan ryhtymiseen ja siihen liittyviin riskeihin liittyen. Suoritetaan 3-5 harjoituslaskua ennen hinaustoimintaa riippumatta siitä, onko lentänyt tälle keväälle vai ei.

Hinauslentäjät pyrkivät toimimaan itsenäisesti turvavälit säilyttäen erillään muusta lento- ja kerhotoiminnasta 

Yhtenä lentopäivänä ei SDA:lla lennä kuin yksi pilotti ja mielellään sama pilotti hoitaa esimerkiksi viikonlopun molempien päivien hinaukset. Hinauslentäjän vaihtuessa pidetään mielellään myös muutamia välipäiviä koneen käytössä.

Hinauslentäjät käyttävät omia headsettejään ja mielellään myös lentämiseen soveltuvia hansikkaita. 

SDA on otettavissa yhden huolto- ja koelentokelpoisen päivän varoitusajalla käyttöön, jos kelit sekä muut olosuhteet ja terveystilanne antaa myöten. TOIMINTAOHJEET PURJELENTOTOIMINTAAN

Maailmanlaajuinen koronaviruksen aiheuttama pandemia vaikuttaa myös Suomessa. 

Myös purjelentotoiminnassa tulee noudattaa valtiovallan ja THL:n määräyksiä ja suosituksia. 

Viruksen tartuntareitit ovat pisaratartunta ja tartunta niiltä pinnoilta, joihin tartuttava henkilö on koskenut. Ilma‐aluksella annettavan lentokoulutuksen aikana toteutuvat molemmat viruksen tartuntareitit ja lisäksi koululennolle osallistuvien henkilöiden altistumisaika on pitkä ja lähikontaktin määritelmä täyttyy. 

Myös oireeton henkilö voi olla tartuttava. Sen vuoksi ei riitä, että yksilö ainoastaan oireisena välttää sosiaalisia kontakteja, esimerkiksi lentokoulutukseen osallistumista flunssaisena. Epidemian alussa ja sen aikana emme siis voi epidemialle tyypillisesti tietää, kuka henkilö on tartuttava. 

Epidemia leviää nyt hitaasti ja eri puolilla Suomea on eri tilanne. Ilmailuliitto suosittelee, ettei kaksipaikkaisilla koneilla epidemia‐aikana lennettäisi koululentoja muuten kuin erityisestä harkinnasta. Erityisesti tulisi huomioida riskiryhmiin kuuluvat ilmailijat. Kaksipaikkaislentämisessä altistumisaika on pitkä ja tartunta on käytännössä varma, jos toinen on tartuttava.

Oulun ilmailukerhon purjelentotoiminnassa tulee huomioida seuraavaa

  • Tätä kirjoitettaessa yli 10 henkilön kokoontumiset eivät ole sallittuja. Seuraa mahdollisesti päivittyviä valtiovallan ja THL:n ohjeita.
  • Suosittelemme että purjelentotoimintaan ilmoittaudutaan viimeistään edellisenä päivänä, kerhon WhatsApp ryhmässä (oik pulina) tai sähköpostilistalla. Linkki whatsapp ryhmää liittymiseksi : Löytyy jäsenet osiosta linkki.
  • Suosittelemme että briefing pidetään ulkona etäisyys muihin huomioiden.
  • Suosittelemme että sisätiloissa käydään vain yksi kerrallaan (toki Ahmosuolla koneen voi kantaa/työntää porukalla ulos, vältellen lähikontaktia)
  • Tällä hetkellä emme lennä esittely- tutustumis eikä peruskurssin lentoja, noudatamme Suomen urheiluilmailuopiston ohjeistusta.
  • Suosittelemme, että purjekoneen ohjaamo desinfioidaan huolellisesti aina lennon jälkeen, erityisesti mikrofoni ja ohjaussauva sekä kaikki vivut, kahvat, kytkimet ja muut vastaavat mitä käsin kosketellaan
  • Suosittelemme, että samalla koneella lentää vain yksi henkilö päivässä
  • Suosittelemme, että koulutustoiminnassa noudatetaan suurta harkintaa siinä, voiko kaksi henkilöä olla samassa tilassa tai koneessa ja millä edellytyksillä. Jos on mitään epäilystä altistumisesta koronalle, ei pidä lentää 2‐paikkaisella
  • Kerhon koneilla lentävät, sopikaa kevätkertauslennon järjestelyistä lennonopettajan kanssa (esimerkiksi valvottu yksinlento). Ja korostetaan vielä että tämä on ”Oulun ilmailukerhon ohjeistus. Ettei nyt sitten jää opettajalle liian iso kynnys kieltää lentämistä”. Traficom on antanut poikkeusmenettelyjä kelpuutusten voimassaolojen jatkamiseksi laajennettu
    https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/tiedote-lentajille-poikkeusmenettelyja-kelpuutusten-voimassaolojen-jatkamiseksi
    Purjelentäjän 24 kuukauden viimeaikaisen kokemuksen vaatimuksia on jatkettu 30 / 32 kuukauteen: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/Poikkeuslupa%20-%202.4.2020%20final.pdf
  • Suosittelemme käyttämään käsineitä maatoiminnassa (hinausköysi, siipimies, ym kaikki maatoiminta missä kosketaan käsin koneeseen)
  • Kun nyt keskitytään niin paljon tähän henkilöturvallisuuteen, niin ei pidä unohtaa normaalia lentoturvallisuutta. Eli kiire pois, keskitytään siihen mitä ollaan tekemässä ja tehdään kaikki normaaliin lentämiseen liittyvät asiat huolellisesti ja niin kuin on opetettu.

Tärkeintä on välttää sosiaalisia kontakteja, koska 80‐90% tartunnoista on pisaratartuntoja ja vain pienempi osa kontaktipinnoilta tapahtuvia tartuntoja.

Noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita

EFPU TILOJEN TOIMINTAOHJEET

Oik:n Pudasjärven tilojen käyttöohjeet korona-epidemian aikana
Julkaisupäivämäräärä 13.4.2020 (huom koska ohjeet saattavat tulevaisuudessa muuttua)

Oik:n tiloja ja leirialuetta käytettäessä ovat seuraavat rajaukset voimassa:

– oireilevat henkilöt eivät saa tulla alueelle

– altistuneiden henkilöiden tulo alueelle on mahdollinen vasta 14 vrk:n karanteenijakson jälkeen.

Koronapositiiviselle altistuneeksi katsotaan kaikki lähiomaiset ja lisäksi kaikki henkilöt jotka ovat olleet ko. henkilön kanssa samassa sisätilassa yli 15 minuutin ajan.

Kenttä-alueen pääportin käsittely:

Pääporttia käsitellään ainoastaan hansikkain, tai vaihtoehtoisesti ajoneuvokohtaisella kapulalla – siis ei koskaan paljain käsin.

Briefing-tilan käyttö:

Lentopäivien briefing-tilaisuudet pidetään ulkoilmassa.

Briefingin muu käyttö rajoitetaan välttämättömimpään asiointiin keittiössä sekä wc-tiloissa.

Wc-tilojen, sekä keittiötilan otepintoja varten on tiloissa Oik:n hankkimaa klooripohjaista puhdistusainetta spray-pumppupullossa sekä tämän pois pyyhkimiseen soveltuvaa paperia. Jokainen käyttäjä on velvollinen puhdistamaan käyttämänsä otepinnat käyntinsä päätteeksi.

Kaunolan käyttö:

Kaunolan suihkuja saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan. Suihkussa käynnin jälkeen huolehtii jokainen kävijä tehostetusta läpivirtaus-tuuletuksesta. Suihkussa käyntien välillä on syytä pitää noin 15 minuutin tuuletustauko.

Wc-tilojen, sekä suihkutilojen otepintoja varten on tiloissa Oik:n hankkimaa klooripohjaista puhdistusainetta spray-pumppupullossa sekä tämän pois pyyhkimiseen soveltuvaa paperia. Jokainen käyttäjä on velvollinen puhdistamaan käyttämänsä otepinnat käyntinsä päätteeksi.

Nuotiopaikka-katoksen käyttö:

Katoksen käyttö on mahdollista sillä edellytyksellä että muut kuin samassa taloudessa asuvat henkilöt säilyttävät vähintään kahden metrin turva-etäisyyden toisiinsa nähden. Katoksen käytössä on eri seurueiden ja yksittäisten henkilöidenkin ajallinen porrastaminen suositeltavaa.

Katokseen liittyvien työvalineiden (esim. kirves ja hiilihanko) puhdistusta varten on katoksessa klooripohjaista puhdistusainetta spray-pumppupullossa sekä tämän pois pyyhkimiseen soveltuvaa paperia.

Rantasaunan käyttö:

Saunan osalta on erityispiirteenä huomioitava että siellä ei ole mahdollista käyttää klooripohjaisia puhdistusaineita. Tämän vuoksi saunan käyttö on syytä rajata siten että vain yksi saunaseurue illassa käyttää saunaa. Epidemiakaudella on käytettävä istuinalustoja, mutta vain kertakäyttöisten istuinalustojen käyttö on sallittua.

Mikäli saunova seurue koostuu muista kuin samassa taloudessa asuvista henkilöistä, rajautuu saunaseurueen koko kolmeen henkeen jotta riittävät kahden metrin turvavälit voidaan säilyttää löylyssäkin. Löylyn jälkeinen peseytyminen tapahtuu yksi saunoja kerrallaan.

Orpokodin käyttö:

Orpokodin keittiön otepintoja varten on tiloissa klooripohjaista puhdistusainetta spray-pumppupullossa sekä tämän pois pyyhkimiseen soveltuvaa paperia. Jokainen käyttäjä on velvollinen puhdistamaan käyttämänsä otepinnat käyntinsä päätteeksi.Ohjeet päättyy

Kevätkertauslennosta

”Sopikaa kevätkertauslennon järjestelyistä lennonopettajan kanssa”Kevätkertauslennosta ohjeita, valmistatutkaa kertaamalla kyseisen koneen lentokäsikirja. Tarkistakaa mihin asti medikaali on voimassa. Tarkistakaa viimeaikainen kokemus 24kk, kuinka monta lentoa, paljonko tiimaa, kuinka monta koululentoa on lennetty ja kenen kanssa koululennot on lennetty.Muuten valvotussa yksinlennossa tulee käydä samat asiat läpi kuin muutenkin kevätkertauslennolla. Miten toimitaan hinauksessa, huomioidaan mahdollinen tuuli, miten toimitaan pakkotilanteissa. Missä mistä korkeudesta laskuekierrosaloitetaan, missä käännytään perusosalle/finaaliin, mikä on tärkeintä huomoida laskussa finaalissa jne jne. Yksinlentäessä koko lento on tärkeä käydä läpi mielessään ennen lennolle lähtöä.
Huomio että kaikkia näitä ohjeita voidaan tulevaisuudessa päivittää suuntaan tai toiseen, ohjeista tiedotetaaan ensisijaisesti sähköpostilla ja kerhon OIK Pulina Whatsapp ryhmässä.

Terveisin,
Ville Runtti

Ensimmäinen purjelentokesä

Kauden 2018 peruskurssin oppilas ja soon-to-be-purjelentäjä Timo Vehkaoja kirjoittaa ensimmäisestä purjelentokesästään.

————————————————————-

Pikkupojasta asti minua ovat kiehtoneet lentokoneet ja lentäminen aina avaruuslentoihin asti. Jo ala-asteella todettu punavihersokeus kuitenkin oli painanut haaveet ammattilentäjän urasta taka-alalle jo aikaisessa vaiheessa, ja ajatus lentämisestä harrastuksena kaatui korkeisiin kustannuksiin, tai ehkäpä oikeastaan jo puheisiin lentämisen kalleudesta. Tämä ei kuitenkaan vähentänyt mielenkiintoa lentokoneita kohtaan. Purjelentokin kävi jossain vaiheessa mielessä, mutta elämän hakiessa uomiaan ajatus kokeilemisesta jäi.

Kesä 2018 kuitenkin muutti kaiken. Pitkän haaveilun jälkeen tyttöystäväni osti minulle yllätyksenä Oulun Ilmailukerhon purjelennon esittelykurssin syntymäpäivälahjaksi. Toukokuun lopussa pääsin Ahmosuolla ensimmäistä kertaa purjelentokoneen kyytiin, kun Asikkalan Janne esitteli minulle purjelentämisen parhaat puolet. Puoli tuntia taivaalla riitti, ja kentältä lähtiessä kasvoi purjelentoa kohtaan sama pikkupojan into, joka oli alkanut jo reilut pari vuosikymmentä sitten. Se kuuluisa ilmailukärpänen puraisi – ja lujaa.

Ilmoittauduin tutustumiskurssille viikon mietiskelyn ja lajiin tutustumisen jälkeen. Matkalentokertomukset ja videot saivat täydellisesti koukkuun. Kesäkuun alussa lennettiin tutustumiskurssin ensimmäiset lennot Pudasjärvellä, ja lentämisen opettelu alkoi toden teolla. Uutta asiaa ja uskomattomia kokemuksia riitti paljon pitkin kesää. Lentämisen lisäksi kokeeneemmat lentäjät kertoivat kokemuksistaan ja antoivat arvokkaita vinkkejä, ja lentopäivien välillä opiskelin sääoppia ja lueskelin Purjelentotaito-nimistä oppikirjaa.

Lensin kesän aikana neljän opettajan kanssa, ja jokainen näistä, Vesa, Ville, Heikki ja Mikko olivat erittäin hyviä opettajia. Jokaiselta tuli erilaisia näkemyksiä ja vinkkejä lentämiseen, ja uutta asiaa tuli joka lennolla, aina kauden viimeiseen 17 minuuttia pitkään pyrähdykseen asti. Vaikka jokainen lento oli täynnä asiaa, jäi lentokesästä päällimäisenä muistoihin se rauha mikä taivaalla on, ja se tunne kun kääntää koneen jyrkkään kaartoon termiikissä ja kuulee variometrin piipittävän kiivaasti hyvän noston merkiksi. Sitä jää talven aikana varmasti ikävä.

Kun syyskuussa päätin ensimmäisen purjelentokauteni, oli takana 15 lentoa ja lähes kahdeksan tuntia ilmassa.

Talven aikana tavoitteena on suorittaa purjelennon teoriat ja lentäminen jatkuu peruskurssin merkeissä keväällä heti kelien salliessa. Ville sen sanoi, kun kauden viimeisen lennon jälkeen työnnettiin DG-500:aa halliin: ”Sitten keväällä kun alotellaan Ahmosuolla niin otetaan se kuus lentoa päivässä”. Ensi kesän aikana olisi siis tarkoitus suorittaa purjelentäjän lupakirja ja lentää ensimmäiset matkalennot, tästä sitten lisää kun ensimmäiset yksinlennot on lennetty!

-Timo Vehkaoja

Matkalentoviikonloppu 16.-17.6.2018

Lauantai 16.6.2018

Lauantaina 16.6.2018 lensin OLC:hen yli 500:n pisteen (noin 500km) lennon. Tavoitteena oli saada myös mahdollisimman hyvät pisteet OLC speedissa ja Leaguessa. Päätin siis lentää kelin mukaan pilvijonoja hyväksi käyttäen. Aamulla tietysti vettä Pegasen siipiin mukaan.

Hinauksen irroituksen jälkeen en meinannut millään päästä ylös. Meni varmaan 30 minuuttia, jotta pääsin ylös. Pilvijonot kuitenkin kehittyivät älyttömän hyväksi, lähdin myötätuuleen koillisen suuntaan kohti syötettä. Sain työntää yhtä liukua koko ajan. Jatkoin suoraa lentoa syötteeltä, en jäänyt kokeilemaan toimivatko nostot nyt paremmin kuin hinauksen jälkeen. Lentokorkeudet olivat 1700 metrin ja 2100 metrin välillä. Jatkoin syötteeltä eteenpäin, huomasin että onhan täälläkin kyliä, joissa hyviä maastolaskupaikoja, tosin ne ovat vähän kauempana, eli tarvii olla korkeaa keliä, että täällä voi käydä. Lopulta lähellä kuusamon TMA rajaa käännyin jonossa takaisin, en jäänyt kuitenkaan kaartamaan ja jatkoin samaa jonoa nyt kohti lounasta. Jono tomi edelleen yhtä hyvin, nyt tosin oli vastatuulta, pääsin tässä pilvijonossa lopulta kentän länsipuolelle ennen kuin päätin ottaa ensimmäisen termiikin, SIIS ENSIMMÄISEN! Olin kuitenkin liitänyt 153,5 km yhdellä liu’ulla hinauksen jälkeen. Korkeutta oli tässä vaiheessa 1600 metriä, mutta en halunnut tässä vaiheessa mennä alemmas, joten jäin kelaamaan korkeudet tässä 2.1 metrin keskinostossa.

Kuluneen tunnin aikana ei ole tarvinnut kaartaa kertaakaan

 

Tästä jatkoin ihan Oulun TMA rajaan kiinni asti, josta käännyin tietty samaan pilvijonoon kohti Kuusamon TMA:ta. “Tässä vaiheessa päätin, että enköhän mennä takaisin sinne asti. Jono toimi taas todella hyvin, lennon toiseen termiikkiin kaarroin vasta kentän itäpuolella, korkeuden ollessa 1500 metriä, mutta nyt löytyikin nosto joka vei 3.9m/s ylös (siis keskinosto!), edellinen liuku kesti 101.7km, noh oli sekin kesän toiseksi pisin tähän mennessä 🙂 Lentäminen tuntui tässä vaiheessa tietty tosi mukavalta, kun eihän huonoihin termiikkeihin tarvitse jäädä, ottaa vain 100 km:n välitä sen parhaimman.

Jatkoin siis pilvijonoa pitkin kohti Kuusamon TMA rajaa. Matka sujui myötätuulessa tosi mukavasti. Huomaamatta syöte oli jo kaukana takana, kunnes loggeri näytti kentälle matkaa takaisin jotain yli 80km. Päätin kääntää takaisin, mutta eihän se pilvijono ollutkaan enää pilvijono. Noh alla on maastolasku paikkoja ei mitään hätää. Päätin ottaa maksimi korkeudet mitä sain, tässä vaiheessa keli oli noussut ja pääsin jo 2500 metriin.

Päätin lähteä liukuun vastatuuleen kohti kenttää. Ajattelin korkeuden riittävän syötteen länsipuolella oleville hyville pelloille 😀 Tuuli oli kuitenkin koventunut ja huomasin puolessa välissä, ettei kone taida liitää tuon tunturin yli 😀 Tässä vaiheessa alkoi mietityttämään, takana idässä oli hyviä peltoja, ja edessä oleviin mitkä tiesin hyviksi maastolasku paikoiksi, ei taida korkeus riittää. Noh keli ei onneksi ollut sammumassa, päätin että tässä vaiheessa ä noston, sillä syötteellä näytti olevan parikin hyvää cumulus pilveä, ja tiesin että siinä on joku huonompi pelto maastolasku paikaksi, jota siis ei todennäköisesti tarvitse oikeasti käyttää hyväksi. Noh syötteellä korkeus oli huvennut laskevien ja vastatuulen johdosta jo 1400 metriin, kunnes löytyi hyvä nosto. Tämä vei 4.7m/s keksinostona 2600 metriin, variometri oli tosiaan välillä koko kierroksen 5:ssa 🙂

Syötteen rinteet näyttävät “pelloilta” yli 2km korkeudesta.

 

Lentäminen tuntui taas mukavalta, vaikka vastatuulta oli, kenttä alkoi näkyä, siellä suunnassa ei enään ollut oikein hyvännäköistä keliä, joten päätin suunnata kentän eteläpuolelle. Tuuli oli tosiaan yltynyt tämä liuku ei ollut kuin 40 km ja korkeutta oli mennyt matkalla 1300 metriä. Noh noston jälkeen jatkoin kohti etelää, tavoitteena että kun palaan kentälle, tulee OLC:hen se 500km täyteen. Jäin nyt kaartaan termiikkiin vähän tiheämmin, jottei tarvitse enään mennä turhan mataliin ja pääsisin helposti kentälle.

Oudie näytti ettei matkaa tule tarpeeksi, tavoitteena kuitenkin se 500km. Jouduin jatkamaan kohti etelää, kentän suunnassa ei ollut enään keliä, tiesin kuitenkin, että kun seuraavassa nostossa pääsen vain ylös, niin pääsen myös kentälle ja tavoite täyttyy. Viimeinen nosto olikin vaikea löytää, korkeutta oli 1500 metriä, pilvi ylhäällä, mutta missä se nosto menee, kun cumulukseen on matkaa ylöspäin noin kilometrin verran, tuulisessa kelissä (37 km/h) nosto on välillä vaikea löytää, lopulta se löytyi tuulen puolelta huomattavasti pilven vierestä, joka tietty vei sinne pilven alle.

Ylös päästyä, loppuliuku olikin helppo 58 km keskinopeudella 150km/h, 37 km/h sivutuulessa. Kentällä noin 500 km matkaa tehtynä, kokonaislentoaika reilu 6 tuntia. OLC:hen keskinopeus 94,6 km/h, OLC speediin/leagueen 103.82km/h. Jälkimmäinen siis lennon parhaalta 2.5h ajalta, jossa lähdön ja maalin korkeusero saa olla max 1000 metriä.

Lennon logi löytyy OLC:stä linkistä:

https://www.onlinecontest.org/olc-3.0/gliding/flightinfo.html?dsId=6531223

 

 

Sunnuntai 17.6.2018

Sunnuntaina ennusteet vaikuttivat, että keli tulee olemaan yhtä hyvää kuin edellisenä päivänä. Mulla oikeasti teki mieli lentää, joku ihan poskettoman pitkä lento, käydä vaikka Sodankylässä pohjoisessa, sillä olin talven aikana selvittäny maastolasku paikat kemijärven ja sodankylän välillä, jotta sielläkin voi hyvänä päivänä käydä. Tai vaihtoehtoisesti etelässä Halsualla, miksei jopa Menkijärvellä asti.

Tässä alkoi kuitenkin painaa maanantain työpäivä vastaan. Koneessa ei ole sitä kotiinpaluu moottoria, niin mitä jos joudun keskeyttämään lennon vaikka Sodankylän kentälle, niin minullahan tulee oikeasti vaikeuksia ehtiä maanantaiaamuksi Ouluun töihin, vaikka jättäisin koneen sinne. Ja enhän minä Pegasea sinne voi jättää, jotta Juha pääsee vuorollaan lentämään, joten maanantai päivä olisi mennyt hakureissussa.

Päätin sitten lentää vain 300 km:n tehtävän. Kemijärvelle ja takaisin. Taas vettä siipiin ja menoksi. Tällä kertaa hinauksesta onnistuin jäämään paremmin nostoon, pääsin heti ylös asti. Päivästä oli tulossa hyvä, niin lensin Taipaleenharjuun kokeileen toisen noston, ja sieltä vasta lähteä kohti Kemijärveä. Tässä ei tarvinnutkaan pyörähtää kuin 2 kierrosta.

Tällä kertaa en voinutkaan käyttää pilvijonoja samanlain hyväksi kun eilen, koska olin päättänyt käydä kemijärvellä kääntämässä. Kelin korkeus oli lähdössä 1850m. Ensimmäinen liuku kohti Kemijärveä oli vain 25 km, kun jouduin heti vaihtamaan jonosta toiseen. Korkeutta oli  jäljellä 1200 metriä, kunnes jäin jo kaartamaan termiikkiin. Nosto oli ihan hyvä, vei 3.1m/s ylös keskinostona.

Matka Kemijärvelle sujui lopulta mukavasti, olihan tässä myös myötätuulta noin 15km/h, korkeus oli matalimmillaan 1500 metriä. Maastolaskupaikat edellisten kesien lennoilta olivat tuttuja, joten lentäminen tuntui todella helpolta. Nostot olivat ihan hyviä, joskus jouduin ottamaan heikommassa korkeudet, kun piti lentää pienten aukkojen yli ja vaihtamaan pilvijonoa.

Simojärvi

 

Kemijoki

 

Kemijärvellä keli oli parempaa kuin Pudasjärvellä, niin kuin yleensä aina on ollut kun siellä on käynyt. Myös päivän paras nosto löytyi Kemijärveltä 4.6m/s Keli oli noussut tässä vaiheessa jo 2300 metrin korkeuteen. Tässä vaiheessa totesin, että keskinopeus tosiaan jää heikommaksi kuin edellisenä päivänä, kun jonoja ei ole päässyt käyttämään niin paljoa hyväksi. Keliä olisi muuten ollut ainakin Sodankylään asti, Kemijärveltä näkee mukavasti Pyhä-Luosto tunturien alueen.

 

 

 

 

 

 

 

Paluumatka sujui yhtä hyvin, vastatuuli ei haitannut mitään, edellisenä päivänä se oli kovempi. Olin jo aamulla päättänyt että tänään en jää lentämään tehtävän jälkeen “löttöstä” vaan tulen loppu liu’ulla kentälle laskukierrokseen asti. Kentälle oli 105 km, jäljellä kun pääsin nostossa ylös. Mietin että jokohan tästä liitää kentälle asti. Lähdin varovasti liukumaan, mutta laskin pysyi reilusti miinuksella.

Matkaa kentälle oli vielä 75 kun löytyi taas hyvä nosto, mihin kannatti jäädä kaartamaan, tässä ylös. Laskin näytti 2.5m/s mc ready asetuksella kentälle jotain -1000 metriä. Vastatuulta oli noin 15 km/h. Nyt päätin lähteä loppu liu’ulle. Lähdin varovasti, ettei mene turhaa korkeutta, sillä liu’ussa pitää saada kerättyä toi ylimääräinen 1000 metriä plussaa. Päätin että ennen viimeisiä hyviä maastolasku paikkoja laskimen on oltava reilusti plussalla.

50 km liu’un jälkeen, kun kentälle oli matkaa enään 25 km. Olin liu’un aikana onnistunut käyttämään kaikki pienet ja isommat nostot hyväksi ja laskin oli vihdoin reilusti plussalla, ja loppumatkan pääsin lentämään kentälle reilummalla vauhdilla. Pudasjärvellä ei ihan kentän vieressä ole välttämättä hyviä maastolasku paikkoja, joten kun ollaan lähellä kenttä, korkeutta tulee olla riittävästi laskevien varalle, ennen kuin jättää viimeisen hyvän maastolasku paikan taakseen.

Lennon jälkeen, logi OLC:hen, akku laturiin, koneen pesu, syömään, siivoamaan vaunu, koneeseen peitteet, akku pois laturista ja kohti Oulua ajoissa. Jaksaa maanantaina reippaasti töihin. Muut tulivat laskuun vasta kun olin itse Oulussa saunomassa, tämä olisi ollut oikeasti se kesän päivä, jolloin ois voinut lentää sen poskettoman pitkän matkalennon.

Ennen nukkumaan menoa katsoin tietysti OLC:stä miten muualla Suomessa on lennetty. Keliä tosiaan oli ollut Sodankylästä Räyskälään asti, ihan posketon päivä. Minun lentoni oli “vain” 332 km (tehtävä 30 0km), keskinopeus 88,1 km/h, olc Speed/leagueen nopeus 89 km/h.

Lennon logi löytyy OLC:stä
https://www.onlinecontest.org/olc-3.0/gliding/flightinfo.html?dsId=6540311

 

Ville Runtti

 

 

Tyyppilennolla kerhon uudella Schempp-Hirth Discus CS:llä

Kerhon uudella Discus CS koneella lennettiin 15.8. illalla ensimmäiset lennot. Puheenjohtaja Mikko Kiuttu lensi ensimmäisenä ja toisena lensi lennonopettaja Ville Runtti.

Ville kertoo lennosta:

15. Elokuuta pääsin lentämään ensimmäisen lennon kerhoon juuri saapuneella Discus CS:llä. Aiemmin päivällä lensin 5 laskuharjoitusta kerhon Höyry 6:lla, kylläpä se tuntui taas erilaiselta tuoda laskuun kuin Pegase tai kerhon DG-500 trainer -koulukone.

Aikaisempaa kokemusta purjelentokoneista minulla on eniten kerhon DG-500 trainerista, Pegasesta ja DG-300:sta. Schempp-Hirth:n koneista minulla on aiemmin tyypit kaksipaikkaisista Januksesta ja DuoDiscucsesta. Molemmat Schempp-Hirth:n kaksipaikkaiset ovat mielestäni mukavampia lentää, kuin 3 edellä mainittua konetta, joten odotukset yksi paikkaiseen Discus CS:ään olivat suuret.

Illalla klo 20:40 aikaan, keliä ei enää ollut, todella lievä kentän suuntainen vastatuuli, keli oli juuri sellainen, mikä pitää olla peruskurssin ensimmäisellä yksinlennolla. Pääsin Puheenjohtajan Kiutun Mikon jälkeen toisena lentämään. Kysyin Mikolta missä kohdassa hänen massalla oli trimmi lentoonlähdössä/hinauksessa, Mikko vastasi, noin ⅓ osaa edestä. Polkimet olivat aika takana, jottei jalat osu mittaritauluun, ajattelin ettei tässä varmaan tarvi paljoa käyttää jaloilla voimaa, joten tämä on varmasti hyvä.

Kabiini kiinni, peukalolla merkki, lautturi alkoi kiristää köyttä, pidin pyöräjärrulla konetta paikallaan, jottei köysi pääse löysäämään. Lautturi teki lentoonlähtöilmoituksen, rallissa tehot nousi, Discus liikahti, päästin samalla pyöräjarrun irti, lähdettiin siis saman tien hyvään vauhtiin. Lentoonlähdössä kone tuntui jo uskomattoman helpolta ohjata. Myös minun massalla kannus nousi ilmaan ja pääpyörä pysyi kiitotiessä kiinni (toisin kuin DG-300:n, joka minun massalla nousee kahdelta pisteeltä ilmaan :)) nopeus kasvoi 90-100km/h, nostin koneen sievästi ilmaan, vau tämähän on kevyempi ohjata kuin Höyry 6:n (jossa kerhon koneista tarvitaan kevyimmät ohjainvoimat), turhaan stressasin trimmiä, helppohan tämä on pitää hinauskoneen perässä, vaikka trimmi ei sattuisi ihan kohdalle näin ensimmäisellä lennolla.

Koneella oli uskomattoman helppo seurata hinauskonetta, voimaa tosiaan tarvi huomattavasti vähemmän kuin DG-500 trainerilla, jopa vähemmän kuin Höyryllä. Kone oli myös hinauksessa todella hiljainen. Irroitus 600 metrissä, pyörä sisään, kone hiljeni entisestään.

Aluksi lensin lovia kaartoja ja suoraan mittarinopeudella 100km/h, korkeus ei juurikaan tippunut, vaikkei keliä ollut. Korkeusmittari näytti edelleen noin 600m. Tarkistin ilmatilan alta, kokeilin osasakkausnopeuden ja sakkauksen, hyvä käyttäytyypä kiltisti. Minun massalla voi siis lentää noin 65km/h 🙂 kokeilin nopeuksia kaarrossa, nekin vaikutti hyvältä, kuivalla koneella voin siis kaartaa jopa 70-75km/h. Sen jälkeen kokeilin nopeuksia, eipä tarvinnut paljoakaan työntää, niin sain normaalin liukunopeuden 150km/h, jota tulen käyttämään matkalennoilla. Ihmettelin ohjainvoimia, sauvaa tarvitsee tosiaan käyttää samanlaisella voimalla kuin lyijykynällä piirtäisin paperille! Ohjain geometria oli huippu. Tosiaan kun ajattelee lähteen kaartamaan, ollaan jo kaarrossa. Kokeilin vielä nopeuksia 200km/h ja 250km/h tässä ei tosiaan näytä nokka vielä samalla tavalla alas, kuin koneissa millä olen aiemmin enimmäkseen lentänyt. 250km/h vedin sauvasta sievästi, hidastin 100km/h. Korkeutta sain 150 metriä lisää, tämähän tuntuu hyvältä.

Seuraavaksi laskuun, kokeilin ensin miltä lentojarru tuntuu ja testasin onko koneessa telinevaroitinta. Jarrut tuntuvat hyvältä, vaikuttavat tosi tasaisesti, ei minkäänlaista “pykälää”, ja jarrut ovat tosi tehokkaat, koneen saa tarvittaessa nopeasti alas. Telinevaroitinta ei ole, hmm.. ehkä se on hyvä ensi talvena laittaa. Noh myötätuuleen, teline ulos, lakskukierrosilmoitus, trimmasin nopeuden 100km/h. Mittarissa keltainen kolmio on 115km/h kohdalla, mutta tarkistin ennen starttia lentokäsikirjasta, se on maksimimassalle, siis tankatulle koneelle, minun massalla keltainen kolmio on oikeasti 95km/h.

Lasku sujui kuin DG-500:lla, DG-300:lla tai Pegasella, jarrujen käyttö tosin tuntui jopa hiukan helpommilta, koska jarrujen lisääminen/pienentäminen muuttaa liukukulmaa jyrkemmäksi/loivemmaksi tasaisesti, eikä nopeus muutu.

Tuntuipa oikeasti hyvältä koneelta, hiljainen, todella kevyt ohjattava (kevyempi kuin Höyry!), eikä mitään muutakaan vikaa! Todellakin vielä mukavampi lentää kuin Janus tai DuoDiscus! En malta odottaa, että pääsen vesien kanssa pidemmälle matkalennolle. Lautturilta kuulin, että kone oli yhtä kevyt hinattava kuin kerhon Höyry 6:n, jolla juuri aiemmin lensin 5 laskuharjoitusta 😀

Ei muuta kuin lentämään siitä! DG-500 trainerin jälkeen Discus CS:ään siirtyessä ei tule mitään suurta yllättävää vastaan kuin että koneella on mukavampi lentää 🙂

Ville Runtti